Wij vertellen de verhalen
van Zeeuwse bodem!

De Franse slag in Zeeland – 2015

De tweede documentaire van de Zeeuwse Documentaire Stichting gaat over het begin van de Tweede Wereldoorlog. De film begint in 1939 met het politiek gesteggel tussen de Nederlandse en de Franse overheid over de verdediging van een mogelijke Duitse inval. De Fransen hebben een plan om samen met België en Nederland een linie te vormen tegen de Duitsers, maar de Nederlandse overheid wil, net als in WO I, neutraal blijven en zien dit als een teken van agressie. Als de Duitsers toch Nederland binnenvallen, ondernemen de Fransen gelijk actie en nemen positie in, in Zeeland en Brabant om de ingang van de Schelde te verdedigen. Dit wordt getolereerd door de overheid van Nederland. Het verhaal zoomt daarna verder in op de strijd op Zuid-Beveland en Walcheren, er ligt grote nadruk op de acties van de Franse troepen. Daarnaast belichten we ook het burgerperspectief op de Franse slag en documenteren een aantal verhalen van Zeeuwen met een verhaal over de Franse militairen. Aan het woord komen onder andere: Tobias van Gent over de geschiedenis en militaire strategie, ooggetuigen van de inval van de Duitsers in Zeeland, de Franse militair attaché over het doel van de Fransen en over Generaal Deslourens en ervaringsdeskundigen.

Inmiddels is de documentaire afgerond en in première gegaan op 12 september 2015 om 11 uur, tijdens Film by the Sea 2015 in Cinecity in Vlissingen. Een zeer succesvol feestje, want we hadden een uitverkochte zaal van 200 mensen. De zaterdag erna is de film ook nog in het Zeeuws Luik tijdens Film by the Sea vertoont, weer voor een uiverkochte zaal. 

De film is op dvd verkrijgbaar en te bestellen via onze webwinkel. Ook worden er geregeld vertoningen georganiseerd. 

Franse Herdenkingsplechtigheid in Kapelle 2015

Voor deze documentaire is ook de Franse Herdenkingsplechtigheid in Kapelle 2015 gedocumenteerd. Bekijk hieronder videoverslag!