De Tien van Renesse is het aangrijpende en gruwelijke verhaal van tien mannen, die in december 1944 worden opgehangen door de Duitsers, omdat ze het bevolkingsregister moedwillig hebben laten verdwijnen en heulen met de vijand. De vluchtpoging drie dagen voor de ophanging, van de zeventien mannen van de verzetsgroep, mislukt volledig. Zeven mannen weten te ontkomen, één raakt zwaargewond, hij en negen anderen worden opgepakt. Vooral dit detail is vreselijk: De gemeentesecretaris van Renesse, C. Lazonder, wordt tijdens de vluchtpoging geraakt door kogels. Hij moet later zwaargewond toekijken hoe zijn negen kameraden worden opgehangen. Daarna wordt hij zelf ook opgehangen. De lichamen blijven 24 uur hangen om de bevolking schrik aan te jagen. Ook is er geen plaats voor de nabestaanden om hun geliefden te begraven (veel van de mannen hadden ook gezinnen met kleine kinderen). De huizen van de nabestaanden worden ontruimd of verbrand. De lichamen worden gedumpt in een massagraf; er is geen afscheid mogelijk.
Hoe is het na 71 jaar gesteld met de nabestaanden en de dorpelingen zelf? Deze documentaire vertelt het verhaal van de 10 van Renesse en blikt met nabestaanden terug op deze vreselijke geschiedenis, die hun leven voor altijd tekende.
Speciaal voor de productie van deze film is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Stichting Schouwen Film en de Zeeuwse Documentaire Stichting. Initiatiefnemer Tjeerd Muller, van Schouwen Film is reeds begonnen met voorbereidingen en research. De Zeeuwse Documentaire Stichting is later bij het project betrokken geraakt. Vanwege de uitgebreide ervaring in het maken van historische documentaires en de hoogstaande kwaliteit van de re-enactment scenes (nagespeelde geschiedenis) uit onze vorige producties heeft Stichting Schouwen Film ons gevraagd om een coproductie te vormen. Het verhaal en de financiering van de productie zijn erg complex. Door deze samenwerking bundelen we de krachten en zal deze documentaire een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het historisch besef in Zeeland en hopelijk ook daarbuiten. De samenwerking bestaat hieruit: Stichting Schouwen Film neemt de inhoudelijke kant, de interviews en regie voor haar rekening en de Zeeuwse Documentaire Stichting zal de re-enactmentscenes voor haar rekening nemen. Naast Tjeerd werkt ook Peter Slager, liedjesschrijver en bassist bij Bløf, mee aan het project. Hij zal de muziek gaan schrijven voor de film.
Hieronder kunt u een trailer bekijken over de documentaire en wat behind the scenes materiaal.
We zijn ook al in de pers geweest. EenVandaag heeft een mooie reportage gemaakt over de 10. Bekijk deze hier.
Achter de schermen