Wij vertellen de verhalen
van Zeeuwse bodem!

Het kruis in de duinen – 2021

“Blijf herdenken, blijf vertellen, zodat het nooit meer gebeurt”, initiatiefnemer Colin Bal.

De-première-Nieuwe-kruis-documentaire-het-kruis-in-de-duinen-valkenisse-boven-herdenken-herdenkingskruis

In Valkenisse bovenop de duinen staat een groot betonnen kruis. In 2020 kwam Colin Bal per toeval achter dit kruis. Het kruis stond er vervallen bij, het was geen mooi monument meer. Hij besloot het kruis te gaan vervangen en door een bericht op Facebook kreeg hij van alle kanten hulp. Het Scalda heeft een betonnen kruis gemaakt en Zeeuws Werk een informatiebord voor onderaan de duinen.

Colin Bal bij het oude kruis

Maar wat is het verhaal van dit monument. Wie waren deze zes mannen die hier 77 jaar geleden zijn gefusilleerd? En wat voor invloed heeft deze gebeurtenis nu nog. Dat zijn vragen die centraal staan in de documentaire: Het kruis in de duinen. Door nabestaanden te interviewen en betrokken te spreken krijgen we antwoord op deze vragen.

Nieuwe kruis plaatsen

Op 11 september werd het nieuwe kruis geplaatst in de duinen

Op 11 september 2021 werd het oude kruis vervangen door het nieuwe kruis. Veteranen hebben het nieuwe kruis de duinen opgedragen en het oude kruis is naar Zelzate gegaan. Uit Zelzate kwamen drie van de zes mannen, dit maakt het verhaal weer af. Dit was een bijzondere dag. Door middel van interviews door Hans Sakkers met nabestaanden komen we de verhalen te weten en wordt de impact duidelijk. Het is een documentaire met re-enacment beelden in combinatie met interviews en de verhalen.

Trailer

Ben je nieuwsgierig geworden naar de documentaire? Dan kun je hieronder alvast de trailer bekijken.

Achter de schermen

We hebben ongeveer driekwart jaar gedraaid om de documentaire: Het kruis in de duinen af te krijgen. We hebben opnames gehad op verschillende locaties zo hebben we gedraaid in Fort Rammekens, op het strand, bij Zeeuws Werk en het Scalda, in Middelburg in Vlissingen en in België. Hieronder zie je foto’s die gemaakt zijn in deze draaiperiode: