Wij vertellen de verhalen
van Zeeuwse bodem!

Alles over onze nieuwste filmdoc ‘Soldaat zonder wapen’

Oorlog is verschrikkelijk en brengt óf het slechtste in mensen naar boven, of het beste. Wij willen met onze nieuwe filmdoc documentaire ‘Soldaat zonder wapen’, de focus leggen op misschien wel het enige humane aspect tijdens de verschrikkingen van een oorlog: de hulpverlening.

De Slag om de Schelde

Het verhaal speelt zich af tijdens de Slag om de Schelde 1944 (in 2019 75 jaar geleden), een donkere bladzijde in de Zeeuwse geschiedenis. Militair historicus Hans Sakkers duidt het treffend in de film: ‘Zeeland is niet bevrijd, maar veroverd’. En dat laten we de kijker ervaren in deze indrukwekkende filmdoc. Zeeuws-Vlaanderen is compleet vernietigd, Walcheren staat onder water, vele soldaten sneuvelen of raken gewond en honderden burgers zijn ontheemd. We nemen de kijker mee terug naar deze geschiedenis doormiddel van realistische re-enactment beelden (met 100 Zeeuwse figuranten). We luisteren naar intense persoonlijke verhalen van getuigen die met eigen ogen de vernietigende kracht van de oorlog zagen. Daarnaast zien we unieke Zeeuwse filmbeelden van 75 jaar geleden. We praten met veteranen van deze tijd over hun ervaringen in recente oorlogsgebieden. En bezoeken de plaatsen waar het om draaide.

Tijdens het maken van onze vorige films kwamen ons telkens prachtige verhalen ter ore over artsen, verpleegkundigen of EHBO-groepen die tijdens de oorlogsjaren van ‘40-‘45 bijzondere heldendaden verrichtten en vele mensenlevens redden. Al deze verhalen hebben een gemene deler, namelijk het rare contrast tussen oorlog en hulp. Soldaten die elkaar proberen uit te schakelen en aan de andere kant wagen hulpverleners, onder bescherming van het rode kruis op hun helm of kleding, die hun leven wagen om vriend en vijand, soldaat en burger te redden. Dit contrast speelt de hoofdrol in deze filmdoc!

Op 18 september 2019 gaat de film in premiere tijdens Film by the sea 2019.
Hij zal daarna ook nog draaien voor het publiek op: 25 september 2019.
Voor kaarten kijk op: www.filmbythesea.nl

Behind the scenes

Aan de filmdoc Soldaat zonder wapen in ongeveer 1,5 jaar gewerkt. De opnames vonden plaats in 2019, tussen februari en augustus. Naast interviews zijn er veel re-enactment scenes gefilmd op vele locaties in Zeeland. Zo’n 100 figuranten deden mee en zorgden ervoor dat de verhalen in deze documentaire tot leven komen. Hieronder ziet u een impressie.

Meer video’s

Bekijk meer behind the scenes video’s via ons YouTube kanaal.

Omroep Zeeland maakte een item over de opnames in de kerk van Ritthem: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/111706/Tijdelijk-veldhospitaal-in-ke…