Wij vertellen de verhalen
van Zeeuwse bodem!

De documentaire krijgt steeds meer vorm

Zoals we al eerder melden zijn we bezig met een nieuwe documentaire: Het kruis in de duinen. We hebben de afgelopen tijd veel opnames gehad met initiatiefnemer Colin Bal. We hebben gefilmd bij het oude monument en op verschillende andere plekken. De documentaire krijgt steeds meer vorm.

Naast dat we gefilmd hebben, zijn er ook contacten gelegd met verschillende nabestaanden. Er komen meerdere nabestaanden aan het woord in de documentaire. We hebben ook al een aantal opnamedagen gehad in Middelburg en in Vlissingen. Daarnaast hebben we afgesproken dat we gaan filmen in België. We gaan hier filmen met de burgemeester van Zelzate en met de Vlaamse nabestaanden.

De-documentaire-krijgt-steeds-meer-vorm-kruis-in-de-duinen-nabestaanden
Hans Sakkers interviewt nabestaanden op de Boulevard in Vlissingen
De-documentaire-krijgt-steeds-meer-vorm-park-middelburg-kruis-in-de-duinen-nabestaanden
Hans Sakkers interviewt dochter Joke.

Op 11 september 2021 is het nieuwe kruis in de duinen geplaatst. Deze dag was het 77 jaar geleden dat vijf mannen op die plek in de duinen werden gefusilleerd. Er werd eerst een herdenking gehouden in het dorpshuis in Biggekerke. Daar stond centraal hoe dit nieuwe kruis tot stand is gekomen en werden de verhalen vertelt door de burgmeester van Zelzate, de wethouder van de gemeente Veere en nabestaanden.

Kruis-in-de-duinen-kruis-valkenisse-herdenkingskruis-slachtoffers-oorlog
Kruis-in-de-duinen-documentaire-duinen-valkenisse-kruis-nieuw-veteranen

Daarna werd het nieuwe kruis door veteranen de duinen opgedragen. Dit kond worden gevolgd door middel van een livestream. Toen het nieuwe kruis werd geplaatst is het naambordje onthult door nabestaanden. Er was een moment van stilt en er zijn toespraken gehouden boven op de duinen. Daarna is het oude kruis door de veteranen weer naar beneden gedragen. Vanaf daar is het oude kruis naar Zelzate gegaan. Hieronder kun je de onthulling van het herdenkingskruis bekijken.

nieuwe-kruis-valkenisse-documentaire-krijgt-steeds-meer-vorm-kruis-in-de-duinen

Als laatste is er een ceremonie gehouden bij het nieuwe informatiebord onderaan de duinen. Hier zijn bloemen gelegd en zijn de zes slachtoffers herdacht. Dit informatiebord kun je ook bezoeken onderaan de duinen.

Het-kruis-in-de-duinen-herdenkingskruis-valkenisse-nieuw-oud-documentaire-11-september

Wij gaan de komende tijd weer aan de slag om de documentaire af te maken. De documentaire krijgt steeds meer vorm en is bijna af. Er staan nog verschillende draaidagen zoals een re-enacmentdag op de planning. We hopen dat de documentaire eind dit jaar af is.